陸寄居蟹討論區

樓主: tonycoenobita

[新手問題] 轉貼舊版-新手蟹仔

^瑩瑩^ 發表於: 星期一 六月 09, 2008 2:26 am
   文章主題:

多謝你路過提醒^_^
^瑩瑩^ 發表於: 星期一 六月 09, 2008 2:45 am
   文章主題:

買番黎幾日就要脫呀, 咁就死火喇, 我邊識處理- -" 仲諗住聽日買個大屋比佢, 睇黎要等佢脫左先好幫佢搬喇, 仲有, 佢呢2日都係水盆旁邊鑽沙, 但佢個身係沙, 殼係沙面, 無整隻入晒沙裡面, 就係下面相中既紅線喇~

^瑩瑩^ 發表於: 星期一 六月 09, 2008 3:26 pm
   文章主題:

我聽人講, 蟹仔鐘意泡聯浴, 但點解我未見過蟹仔泡既?
C聖 發表於: 星期一 六月 09, 2008 11:59 pm
   文章主題:

1.怎麼會叫顧客把蟹泡在水裡呢?這樣不是更危險嗎?

2.第一天到家中的蟹通常會很活潑,因為要適應環境而到處探詢,鑽沙躲藏幾天甚至是極常見的。而且也會吃很多,因為在商家那餓了很久。

3.蟹不像貓狗,會天天吃很多東西,且主人也看得到。

我想請問所有去過藝裝蟹的蟹友,藝裝蟹的橙紅是否都沒有再進新個體?而都是一直在賣原有的個體?
^瑩瑩^  發表於: 星期二 六月 10, 2008 12:15 am    文章主題:

那從我說出蟹仔的狀況, 你個人認為蟹仔是正常嗎?

藝裝蟹的橙紅跟其他品種我見的都是新的和畫了圖案的殼子唷, 而我見他原有舊殼子而沒有再擺出來賣了
C聖 發表於: 星期二 六月 10, 2008 12:25 am
   文章主題:

1.我認為是正常的。剛養因不熟悉它們,久了大概就會知道哪個動作是正常,哪個動作是不正常囉。

2.也許是只是換上了彩繪殼,但卻是原來的個體?
^瑩瑩^ 發表於: 星期二 六月 10, 2008 12:27 am
   文章主題:

我見他們每次都是有30隻在擺賣, 幾天後賣剩幾隻, 下次再去又有新的30多隻蟹仔
tonycoenobita 發表於: 星期二 六月 10, 2008 1:22 am
   文章主題:

"我聽人講, 蟹仔鐘意泡聯浴, 但點解我未見過蟹仔泡既?"
>自從之前在電郵和藝裝蟹業者說過某品種要使用海水浴後, 不知為何他們每次也會在訪問中, 說"海水用來給牠們沖涼/洗澡",其實我沒有說過海水盆給牠們沖澡或浸浴(和以下內容):
http://php.guestbook.com.tw/b4/viewtopic.php?t=713&mforum=coenobita
在陸寄居蟹研究室也有提過, 除了首次買回來的個體可以替牠們浸浴外, 或有寄生蟲時要替牠們浸浴, 個人是建議讓牠們自行浸浴, 不過其實也不是=洗澡. 陸寄居蟹一般不喜歡長期浸在水裏, 所以很少機會看到牠們浸在水中(橙紅可能除外), 一般只看到牠們在水盆邊攝取水份.

我見他們每次都是有30隻在擺賣, 幾天後賣剩幾隻, 下次再去又有新的30多隻蟹仔
>沒有甚麼奇怪, 業者向供應商"進貨(購蟹)", 一定有最低購買數量. 如沒有估錯, 藝裝蟹可能向印尼供應商購蟹, 最低購買數量便要2000隻. 可想而知, 業者的"存貨"一定有很多. 當賣剩幾隻時, 便會把"存貨"放出來. 所以每次也可以維持30多隻.

買番黎幾日就要脫呀, 咁就死火喇, 我邊識處理- -" 仲諗住聽日買個大屋比佢, 睇黎要等佢脫左先好幫佢搬喇, 仲有, 佢呢2日都係水盆旁邊鑽沙, 但佢個身係沙, 殼係沙面, 無整隻入晒沙裡面, 就係下面相中既紅線喇~
>我想暫時如不搬新缸, 應該首要增加缸的沙厚度. 看你貼的圖, 看來要增厚約2cm, 才能該牠整隻能躲藏在沙裏.

另外想補充C聖大的意見:
2.第一天到家中的蟹通常會很活潑,因為要適應環境而到處探詢,鑽沙躲藏幾天甚至是極常見的。而且也會吃很多,因為在商家那餓了很久。
>起初因為適應新環境, 所以看似很活潑, 爬來爬去. 當適應下來時, 其實陸寄居蟹並不是經常活動, 白天會常躲藏起來休息, 晚上才會較活躍. 不要相信業者牠們經常爬來爬去, 如果你看過業者展示出來的缸, 也可以看到業者的陸寄居蟹大多也是在休息, 躲藏在螺殼內.
可以看看以下<活躍度的誤解>這篇文章:

http://www.wretch.cc/blog/coenobita/11437881

3.蟹不像貓狗,會天天吃很多東西,且主人也看得到。
>對, 牠們不是天天會吃東西, 有時只會吃一兩口便算. 而且很多時會在晚間進食, 飼養者不易看到.

^瑩瑩^ 發表於: 星期二 六月 10, 2008 2:11 pm
   文章主題:

你意思係我唔洗比海水盆佢? 同埋本身今日我去買個大d既缸同山洞同加d沙比佢, 但我今朝番工前見到蟹仔鑽左入沙, 咁我仲幫唔幫佢換缸呀?
^瑩瑩^ 發表於: 星期二 六月 10, 2008 9:54 pm
   文章主題:

tong~我已經幫蟹仔換左新居喇~

不過養左佢先4日就又去幫佢換居, 真係驚佢又唔習慣

粉紅色屋係原有 有底既屋,
黃色屋係新買u形屋,
白盆係淡水,
藍盆係鹽水,
白色殼係蟹仔, 佢就係成日咁扑係d沙面唔動喇
紫色係後備殼

因為唔識去第度買蟹仔既設備, 所以又係去左 藝裝蟹 度買xd
dio9939 發表於: 星期二 六月 10, 2008 10:30 pm
   文章主題:

點解唔去金魚街買,乜都有
^瑩瑩^ 發表於: 星期二 六月 10, 2008 11:29 pm
   文章主題:

蟹仔今朝開始一直鑽沙, 是係唔係要脫皮喇- -?
好驚呀, 養左幾日就要脫, 又今晚先換左新缸, 點算....
tonycoenobita 發表於: 星期三 六月 11, 2008 12:21 am
   文章主題:

你意思係我唔洗比海水盆佢? 同埋本身今日我去買個大d既缸同山洞同加d沙比佢, 但我今朝番工前見到蟹仔鑽左入沙, 咁我仲幫唔幫佢換缸呀?
>不是. 我意思是要給牠們海水盆, 讓牠們有需要時自行到海水盆攝取鹽分, 而不是強迫性地把牠們浸在海水裏.

>看到現在的飼養缸大小OK, 沙的厚度也足夠.

不過中間好像大空了. 建議加些流木, 以提供更多躲藏的空間和有攀爬的地方. 那兩棵小樹其實可以不要, 沒有甚麼用途.

蟹仔今朝開始一直鑽沙, 是係唔係要脫皮喇- -?
好驚呀, 養左幾日就要脫, 又今晚先換左新缸, 點算....
>其實看到很多初養者覺得開始鑽沙, 便會立即脫殼. 其實這個觀念想要改一改.
開始鑽沙, 並不代立即脫殼, 鑽沙是脫殼前一個先兆. 很多個體也會在正式脫殼前幾個星期, 甚至幾個月前已經開始鑽沙. 所以鑽沙是代表牠們將會脫殼. 要到牠們躲藏在沙裏超過一星期不出來, 才正式踏進脫殼階段.

在牠們有鑽沙行為時, 其實除了少拿牠們出來外, 一切可依平日一樣去照顧.

現在其實便可依平日一樣, 餵食, 噴水, 更換水盆, 清理排泄物等等.
^瑩瑩^ 發表於: 星期三 六月 11, 2008 12:52 am
   文章主題:

多謝你每日教我咁多野呀, 有你同c聖教路我放心得多了, 另外你網頁提到可以用毛巾蓋住個缸比黑暗蟹仔脫皮, 我想問蓋晒會唔會怕無空氣同少量既陽光會焗死佢- -? 同埋比佢攀既設施, 可以用咩物資去做, 因為你網中連結既係日文網我唔識睇, 如果用雪條棒自制怕唔怕佢咬d木呢? 因為我想DIY d 岩蟹仔用又可愛既設施比佢~ 唔想買錯d唔岩佢用而傷害到佢既野...
tonycoenobita 發表於: 星期三 六月 11, 2008 1:04 am
   文章主題:

多謝你每日教我咁多野呀, 有你同c聖教路我放心得多了, 另外你網頁提到可以用毛巾蓋住個缸比黑暗蟹仔脫皮, 我想問蓋晒會唔會怕無空氣同少量既陽光會焗死佢- -?
>這方法是用如果個體在沙面上隔離時使用, 因為用毛巾蓋著, 製造黑暗的環境, 希望讓脫殼中的個體感到更安定. 用毛巾蓋著只會蓋著有個體那邊, 會預留空間, 這樣不會怕沒有空氣進出.

同埋比佢攀既設施, 可以用咩物資去做, 因為你網中連結既係日文網我唔識睇, 如果用雪條棒自制怕唔怕佢咬d木呢? 因為我想DIY d 岩蟹仔用又可愛既設施比佢~ 唔想買錯d唔岩佢用而傷害到佢既野...
>用雪條棒自制其實怕牠們會接觸到接著劑(例如用膠水把雪條棒組合). 其實最好用流木.

^瑩瑩^  發表於: 星期三 六月 11, 2008 1:10 am
   文章主題:

差d唔記得講, 蟹仔換缸前2日, 打番左海水盆, e+我換左新缸, 佢會唔會再自己打番多次整濕個新缸比佢自己脫皮呀, 因為呢2日佢都有成日走緊水盆鑽沙, 有1日仲係正正水盆下面~
C聖 發表於: 星期四 六月 12, 2008 12:29 am
   文章主題:

我會問店家的蟹量,就是關於蟹在店家的健康是很重要的。
我想,藝裝蟹老闆家裡應該有不少蟹,只有店面快沒了才會再從家裡拿一些來。
想必他們是一次進大量,而非賣完了每次再進十幾隻來賣。這代表每個個體在藝裝蟹老闆家那已經很久了,他們的健康必定耗損嚴重。

請大家去研究室『初飼養須知』裡的"如何選擇陸寄居蟹"裡看,其實在店家那選蟹 是很重要的事,很多人一開始不太瞭解,自然而然會以殼色、體色為優先挑選條件,我以前也是。但我想,挑到健康的才能養得久、美麗才能持久,所以常有人反應一買回家就死了,那是因為個體在店家那太久了,套個比較不恰當難聽但容易體會的話,就是『商品過期』了,健康都被耗損了。所以我建議大家選購時,一定要選活力好的,體色等都是次要的。才不會傷了荷包又傷心。
^瑩瑩^ 發表於: 星期四 六月 12, 2008 12:41 am
   文章主題:

最慘係, 帶蟹仔回家又不能拿起牠看. 到第3日我才見到蟹仔有小腳是斷了的, 蟹仔很可憐唷, 所以我會好好珍惜牠, 希望到他脫皮時會成功過去, 好好生存下去~
tonycoenobita 發表於: 星期四 六月 12, 2008 1:19 am
   文章主題:

差d唔記得講, 蟹仔換缸前2日, 打番左海水盆, e+我換左新缸, 佢會唔會再自己打番多次整濕個新缸比佢自己脫皮呀, 因為呢2日佢都有成日走緊水盆鑽沙, 有1日仲係正正水盆下面~
>當牠們在水盆附近挖沙時, 自然會經常把水盆邊的沙挖走, 把水盆弄翻.

你可注意一下水盆附近的沙濕度足不足夠.

^瑩瑩^ 發表於: 星期四 六月 12, 2008 1:23 am
   文章主題

如果唔夠, 要用噴霧噴在沙面嗎? 係唔係摸D沙, D沙"痴"上手就叫濕? 但佢今日又無落番沙喇 , 都唔知佢想點