陸寄居蟹討論區

查看: 9129|回復: 21

新手養蟹

話說早幾日我個妹買左隻寄居蟹番黎...
我嫌原本個缸太細..所以今日買左黎換...(原本為粉紅..依家係藍色)

仲買左d配件..之不過個缸太細放唔落..聽日老豆係公司拎個大魚缸番黎..
一個放食物...一個放鹽水/淡水..本身已經有一個..

但係換左新屋企..隻蟹仔係咁攀間屋...

攀到倒哂樹衝咁=.='

佢屋企..

其實依間屋企有咩要改..過幾日的配件就會齊...
包括..食物盤..屋仔..鹽水盤..淡水盤..用黎攀ge架...
依家隻蟹仔係咁攀高攀低..佢係唔適應個環境定唔中意呢?!
因為本身佢屋企連屋仔都無..見佢唔會成日走黎走去..
但係依家就係咁攀間屋仔...但係又見佢唔敢行入去..
我係有個心去養架..雖然唔係我買佢番黎...
但係佢始終係一條生命..唔想佢咁輕易就死左..
大家有咩意見比到我?!
係咪洞口唔夠大-3-所以佢入唔到?
現在地方太小了. 那間屋對比上來"太大", 那腳板型的水盆又阻地方, 牠根本沒有地方走動, 所以才時常爬到那屋旁的空隙.

到你有大的魚缸後, 重新佈置一下:
-不要用那腳板型的水盆, 太阻地方.
-不要用那藍色的橋, 改用流木.
最好給他天然螺殼更換
腳板型的水盤要很大的缸才好用
放上不同食物
就會知道自己的蟹仔喜歡吃什麼

如果家裡空間沒限制的話
買2尺以上的缸
設計時可以發揮的空間會大很多
依家個缸大到嚇親我=.='
不過唔夠沙..所以搬唔到屋企住..
依家呢..佢成日走左入間屋仔度..有冇問題架?
同埋依家蟹仔屋企唔夠大..應該放鹽水定淡水呢?

同埋佢依家成日走入屋仔度..
係屋仔裡面(近邊位置)挖左個坑比自己..
明顯係個坑唔係洞!!佢就訓係裡面..
佢究竟出現左咩問題呢?! 好擔心...

佢可能休息緊姐  唔應該拎開打擾佢
要海水和淡水..
鹽水 ≠ 海水 ^^
你可以用那2個新水盆, 放淡水和海水.

不用那個腳板型的水盤.
如果我把新的兩個放在現在的蟹家是不夠位置啦..
我要替牠換新家才行...可惜這幾天我沒時間去買沙...
所以暫時只能放一個...現在呢..我每2-3天就把淡水換一次鹽水..
暫時來說可以嗎?!
魚缸好大AR
我都想有今大的魚缸
你自己確定你可以一半濕沙一半乾沙加多流木
一定好令令
哈哈...
買多小小後備沙記得
魚街有5 KG個D
不過好重
10kg沙肯定不夠, 至少30kg ~
換左新屋企啦..我個妹仲買多隻番黎..
比原先果隻大小小...不過大果隻成日蝦細果隻..
會唔會過一排就無事呢?!

新屋企...

大家適應一段日子便沒有問題.

1. 沙使用之有沒有洗過?
2. 不要用彩繪螺殼了. 後備螺請放普通螺殼
過一排會吾會無事我就吾知{:4_124:}
不過我知道你應該把那彩繪殼拿出來
1. 沙洗不洗會影響牠們打架的嗎?! 因為新沙我忘了洗我倒下去了=.='
2. 我買自然的殼回來就會拿走彩繒的..下星期一有空去買,,,
這樣的缸改的很棒,空間十分的大(感覺有二呎以上),底沙也很厚,相信他們會過得很快樂
另外最好新沙要先洗一次,因為 新沙其實還是有點髒。