陸寄居蟹討論區

查看: 3519|回復: 6

轉貼舊版-急問換殼問題!!plz help my 蟹仔><!!!!!!!

tung0605 發表於: 星期二 八月 26, 2008 1:23 am
   文章主題: 急問換殼問題!!plz help my 蟹仔><!!!!!!!

請大家幫下忙....我買左d蟹仔4日左右,
其中一隻頭幾日好活躍,完全冇鑽探既行動
到前日我見佢咁係搞其餘兩隻既殼,就諗佢應該係想換殼
之後買左好多殼比佢,但係佢去試完轉左個殼幾圈就冇換到
反而另果隻當晚換左4個殼....=.=
之後冇換殼果隻就係咁鑽探收埋自己啦...
好驚啊...佢會唔會係因為換唔到殼先會咁??
定係咁岩要脫皮?(呢樣我仲觀察中,我返工果陣見佢係沙底反黎都仲係果個位..)
好膽心啊...我使唔使分開左佢先??我驚佢有壓力好自殺><.........

tonycoenobita 發表於: 星期二 八月 26, 2008 1:36 am    文章主題:  

沒有更換螺殼不太怕.

看你的圖片, 是怕底沙不夠厚.
tung0605 發表於: 星期二 八月 26, 2008 8:22 pm
   文章主題:

我已經買多左包沙,清洗完食窕又乾晒
但係呢兩日佢係沙度都冇出黎我係咪唔應該再舖沙上去??
tonycoenobita 發表於: 星期四 八月 28, 2008 12:14 am
   文章主題:

這情況下, 便暫時不好增加沙的分量. 以免影響沙中的個體.
tung0605 發表於: 星期四 八月 28, 2008 12:34 am
   文章主題:

謝謝tony的意見及經常解笞我的問題
另外想請問假如我家的日溫差相差7度左右
中午28度,不是陽光直接照射
晚上因睡時開冷氣令溫度一下子下降到21,22度左右
感覺好像會有問題
請問會否對個體的生活產生影響??
C聖 發表於: 星期四 八月 28, 2008 1:31 am
   文章主題:

野外好像也是這樣的溫差,我想應該還好,不會太劇烈。

另外我想問,與蟹同一間睡覺,不會太吵嗎?(因與人類的作息剛好相反......)

tung0605 發表於: 星期五 八月 29, 2008 2:56 am
   文章主題:

再次謝謝c聖兄的提點,因家中有小孩所以只可放回房間
由於我只是飼養了一星期,所以都不太活潑,
但我睡時偶爾也會聽到牠們的殼撞到缸的聲音
但不太吵,不會影響睡眠~~